Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Εκατομμύρια χρόνια πριν... τι ήταν ο άνθρωπος;

Εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, απ' ότι αρχικώς υπολογιζόταν, διαχωρίστηκε η εξελικτική γραμμή του ανθρώπινου είδους από τους πιθήκους του Παλαιού Κόσμου.

Σ' αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η πρόσφατη ανακάλυψη απολιθωμένου κρανίου στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.


Saadanius hijazensis είναι η ονομασία που απέδωσαν οι επιστήμονες στο άγνωστο μέχρι σήμερα είδος πιθήκου, που είναι ο πιθανός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην οικογένεια των ανθρωπιδών, στην οποία ανήκουν ο άνθρωπος, ο χιμπατζής, ο γορίλας και ο ουραγκοτάγκος, και την οικογένεια των κερκοπίθηκων, στους πιο πρωτόγονους δηλαδή πιθήκους του Παλαιού Κόσμου.


Προηγούμενες γενετικές αναλύσεις έδειχναν ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος των ανθρωπιδών και των κερκοπίθηκων έζησε πριν από 30 έως 35 εκατομμύρια χρόνια.


Το νέο αυτό είδος χρονολογικά τοποθετείται στα 28 εκατομμύρια χρόνια πριν και είναι αρκετά εκατομμύρια χρόνια νεότερο απ' τα προηγούμενα απολιθώματα παλαιοπιθήκων.


Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Σάντερς, επικεφαλής της μελέτης, «Αυτή η μετατόπιση της χρονολόγησης δεν αλλάζει την εικόνα που έχουμε για την προέλευση του ανθρώπου. Παρόλα αυτά μας βοηθά να καθορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε η ομάδα που έδωσε τελικά τον άνθρωπο και τους άμεσους προγόνους του».