Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Αυτομόλησε στην Ιορδανία ο πρωθυπουργός του Άσαντ! - Νέα σφαγή αμάχων στη Χάμα

 

Δεν έχει τέλος η φρίκη στη Συρία. Οι δυνάμεις του Άσαντ δε δείχνουν έλεος και σε περιοχή της Χάμα καταδίωξαν με πολυβόλα αμάχους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους. Και αυτό την ώρα που το καθεστώς δέχτηκε ισχυρό πλήγμα!

Μπορεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακοίνωσε ότι «καρατόμησε» τον πρωθυπουργό του, Ριγιάντ Χιτζάμπ, τον οποίο ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος είχε διορίσει τον Ιούνιο, μετά τις βουλευτές εκλογές του Μαΐου. Αλλά η αλήθεια φαίνεται πως είναι διαφορετική!

Ο Χιτζάμπ βρίσκεται σε μια ασφαλή τοποθεσία στην Ιορδανία με την οικογένειά του.

Το αλ Τζαζίρα μετέδωσε παράλληλα ότι τρεις ακόμα υπουργοί, πέραν του πρώην πρωθυπουργού, αυτομόλησαν.
Η αυτομόληση του Χιτζάμπ χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη έπειτα από 17 μήνες εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και ένα βαρύ πλήγμα για τον ίδιο, καθώς ο Χιτζάμπ ανήκε στο στενό κύκλο των συνεργατών του.

Ιορδανικές πηγές είχαν αποκαλύψει πως ο Χιτζάμπ... άλλαξε πλευρά, αλλά ήρθε και η επίσημη δήλωση του του εκπροσώπου του να το επιβεβαιώσει. Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε την "γενοκτονία" που, όπως είπε ο εκπόσωπό του, διαπράττει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πρόσθεσε ότι προσχωρεί στην "επανάσταση" εναντίον του.


Ο Μοχάμεντ Ότρι ανέφερε πως ο Χιτζάμπ πήρε την απόφαση να αυτομολήσει λόγω των "εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας" στη Συρία, μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ απευθείας από το Αμάν.


Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του που μεταδόθηκε από το αλ Τζαζίρα, ο Χιτζάμπ αναφέρει: "Ανακοινώνω σήμερα την αυτομόλησή μου από το δολοφονικό και τρομοκρατικό καθεστώς και ανακοινώνω ότι εντάσσομαι στις τάξεις της επανάστασης για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ανακοινώνω ότι από σήμερα είμαι ένας στρατιώτης σε αυτή την ευλογημένη επανάσταση".


Εξάλλου, το αλ Αραμπίγια είχε μεταδώσει την Κυριακή πως ένας ανώτατος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών αποστάτησε επίσης στην Ιορδανία.


Στη θέση του, διορίστηκε ο έως σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Γαλαουάντζι για να ηγηθεί μιας προσωρινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.