Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μήνυμα του ΔΝΤ στην τρόικα: "Χαλαρώστε με την λιτότητα"


''Έχει έλθει η ώρα να χαλαρώσει η ευρωπαϊκή πολιτική τηςλιτότητας, τυχόν καθυστέρηση στην αλλαγή πορείας, κινδυνεύει «να τραβήξει πίσω» την ανάκαμψη'' δηλώνει στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: "Χαλαρώστε με την λιτότητα" λένε τώρα από το ΔΝΤ
''Ανώτατος αξιωματούχος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συμμετείχε στις συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ιρλανδίας τον Νοέμβριο 2010, παραδέχτηκε ότι η τρόικα των διεθνών δανειστών κατέληξε "τσάτρα-πάτρα" στο πρόγραμμα των 67,5 δισ. ευρώ επικεντρώνοντας σχεδόν αποκλειστικά στην λιτότητα.
Ο Ashoka Mody, πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία, δήλωσε ότι έχει έλθει η ώρα να χαλαρώσει η ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας, προειδοποιώντας ότι τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην αλλαγή πορείας, κινδυνεύει «να τραβήξει πίσω» την ανάκαμψη.
«Παρατηρείται μια καθυστερημένη αναγνώριση του γεγονός ότι το συμμάζεμα που επιβάλλεται με την λιτότητα και μόνο, είναι αφόρητη,» δήλωσε στο ιρλανδικό ραδιόφωνο.
Πρόσθεσε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής γίνεται «με το σταγονόμετρο.»
«Είναι πολύ πιο επιθυμητή μια πιο ξεκάθαρη και πιο επίμονη χαλάρωση του βάρους, γιατί θα επιτρέψει στην διαδικασία προσαρμογής να εκδηλωθεί γρήγορα,» είπε.
Ο κ. Mody έκανε τα σχόλια ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο Δουβλίνο για διήμερη ανεπίσημη συνεδρίαση την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου θα συζητήσουν την κρίση στην ευρωζώνη και θα αναζητήσουν τρόπους χαλάρωσης των όρων διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Στις επιλογές που θα μελετήσουν οι υπουργοί και έχουν ήδη διαρρεύσει ευρέως, συστήνεται η παράταση της μέσης διάρκειας αποπληρωμής των δανείων διάσωσης κατά επτά χρόνια.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι η παράταση στις διάρκειες των δανείων «ίσως λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης για την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά, δίνοντας την δυνατότητα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία να αυτοχρηματοδοτηθούν χωρίς να χρειάζονται πρόσθετη θεσμική χρηματοδότηση.»
Στην αυριανή ανεπίσημη συνάντηση δεν αναμένεται να ληφθεί επίσημη απόφαση παράτασης των λήξεων. Το Δουβλίνο ελπίζει να ληφθεί πολιτική απόφαση από τους υπουργούς, ώστε να μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία στην επόμενη επίσημη συνεδρίαση, του Μαΐου.
Πάντως το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι για να υπάρξει ουσιώδης μεταβολή στο πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ, απαιτείται ψηφοφορία στην γερμανική βουλή Bundestag. Ακούγεται ότι βουλευτές της γερμανικής αντιπολίτευσης θα θέσουν ως όρο για την χαλάρωση των προϋποθέσεων, να υιοθετήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία νέα μέτρα μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους''.