Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Αμφιλεγόμενη ταινία για τον Οσάμα μπιν Λάντεν


Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της αμφιλεγόμενης ταινίας για την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, «Zero Black Thirty», ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στις ΗΠΑ εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Τα πρώτα πλάνα της ταινίας που σκηνοθετεί η βραβευμένη με Όσκαρ, Κάθριν Μπίγκελοου (Τhe Ηurt Locker), στην οποία παρουσιάζεται το κυνηγητό στον πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα, πριν από την εκτέλεσή του, δόθηκαν στην δημοσιότητα παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η δημοσιοποίηση του τρέιλερ, μιας ταινίας που θα προβληθεί τον Δεκέμβρη -μετά από τις προεδρικές εκλογές, χρησιμοποιείται ως προεκλογικό όπλο από την πλευρά του Ομπάμα, επιτρέπεοντας στους παραγωγούς της ταινίας να έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία.


Στην ταινία, πάντως δεν εμφανίζεται η έγκριση του Ομπάμα για την εκτέλεση του μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011. Η Sony για να κάμψει τις έντονες αντιδράσεις αποφάσισε να προβάλει μετά τις εκλογές την ταινία, αφού η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά του Ομπάμα για επανεκλογή.


Οι παραγωγοί αρνούνται ότι είχαν πρόθεση να δώσουν πολιτική χροιά στο φιλμ, με τον έναν εκ των σεναριογράφων, τον Μαρκ Μπολ να αναφέρει ότι πολλοί «θα εκπλαγούν» με αυτά που θα δουν στην ταινία.


Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ομπάμα επέτρεψαν στην Μπίγκελοου και στον σεναριογράφο να συναντήσουν στρατιωτικό προσωπικό που είχε ανάμιξη στην επιχείρηση στο Πακιστάν.


Σίγουρα πάντως, η ταινία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ φλερτάρει έντονα και με βραβεία Όσκαρ. Πρωταγωνιστούν οι Τζέσικα Τσάσταϊν, Τζόελ Έτζερτον, Μαρκ Στρονγκ, Κάιλ Τσάντλερ και Κρις Πρατ.