Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

«Κάηκε» το Κέντρο



Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο κέντρο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.  Μολότοφ από κουκουλοφόρους, που αμαύρωσαν την πορεία, φωτιά στον Εθνικό Κήπο και καταγγελίες για αστυνομικούς.

Μάχες στο Σύνταγμα ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντιεξουσιαστές, με την ειρηνική πορεία περίπου 100.000 διαδηλωτών να αμαυρώνεται από τις φωτιές και τα δακρυγόνα!  Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Άρεως και από εκεί ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Βροντερή απουσία ήταν αυτή του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, που βρίσκεται στη Μαδρίτη για την πανευρωπαϊκή συνάντηση Συνδικάτων. Στην πορεία βρέθηκαν και αρκετοί βουλευτές.

Στο Πεδίο του Άρεως βρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε:  «Αφού η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και είναι αυτή που ανέχεται και συνυπογραφεί τα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν την κοινωνία σε ολοκαύτωμα, το λόγο δεν μπορεί να τον έχει παρά η κοινωνία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο». Γύρω στις 12.20, η πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε στο Σύνταγμα.

H Aλέκα Παπαρήγα, που βρέθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και δήλωσε: «Για να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στη συσπείρωση δυνάμεων, στα ριζοσπαστικά αιτήματα, στις ανεβασμένες μορφές πάλης. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Αν δεν το πιστέψει αυτό ο λαός τότε το πάνω χέρι θα το έχουν τα κόμματα εξουσίας, οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι διαχειριστές που τον κοροϊδεύουν ασύστολα».

Από νωρίς, το κέντρο της Αθήνας ήταν σαν... φρούριο. Η πλατεία Συντάγματος είχε κλείσει από τα ΜΑΤ, τα οποία είχαν πάρει θέση μπροστά από τα ξενοδοχεία στη Βασιλέως Γεωργίου. Παράλληλα, κλούβες της αστυνομίας βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία και στο ύψος της Βουλής είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα, με δυνάμεις της Αστυνομίας να βρίσκονται πίσω τους.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το σύνθημα των πολύτεκνων, που περίμεναν στο Σύνταγμα την προεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για να ενωθούν μαζί της. «Είστε παιδοκτόνοι-Η Πατρίδα μας χωρίς παιδιά συνεχίζει να γερνά»! Ομάδα διαδηλωτών είχε μαζί της και ένα φέρετρο, το οποίο αντιπροσώπευε τα εργασιακά δικαιώματα. Ένα άλλο γκρουπ διαδηλωτών σήκωσε πλακάτ που σχημάτιζαν το ευφάνταστο: «Α-Ν-Ε-Ρ-Γ-Ο-Υ-Μ-Ε»!
Για πρώτη φορά έμεινε κλειστός ο Έθνικός Κήπος, ενώ δεν άνοιξαν για το κοινό και οι σταθμοί του Μετρό. Η αστυνομία προχώρησε σε  προσαγωγές στο μετρό της Δάφνης και στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου. Περίπου στις 13.30 το μεσημέρι, μία διμοιρία βγήκε μπροστά από τον φράκτη, με τον κόσμο να πετάει προς το μέρος τους κάποια μπουκάλια.
Η ένταση κλιμακώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος, όταν ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με βόμβες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Από τις συγκρούσης κάηκε το κιόσκι στο Xαμόγελο του Παιδιού, ενώ έχει πάρει φωτιά και ο Εθνικός Κήπος! Στις φλόγες παραδόθηκαν κάδοι σκουπιδιών και μία στάση λεωφορείου, έσπασαν όλες οι στάσεις στην Όθωνος, ενώ γενικώς η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα έχει θυμίζει πεδίο μάχης! Αρκετοί έμειναν πίσω τραυματίες, με μία ομάδα πρώτων βοηθειών να προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Καταγγελίες, πάντως, υπάρχουν και για την πλευρά της Αστυνομίας. Κάποιοι τόνισαν ότι άτομα από την ομάδα ΔΕΛΤΑ τους χτύπησαν όταν διαμαρτυρήθηκαν για τις προσαγωγές στα «τυφλά», ενώ, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες, επιτέθηκαν ακόμα και σε παιδιά και γυναίκες.