Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Η γυναίκα με τα 500 εκατ. ευρώ στην «λίστα Λαγκάρντ»


Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» η οποία περιέχει ονόματα 1.991 μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετίας, ανάμεσά τους μια γυναίκα μυστήριο. Ούτε στις ταινίες δεν γίνονται αυτά...
Οι αντικρουόμενες δηλώσεις πολιτικών -και μη- προσώπων, αποδίδουν στην συγκεκριμένη λίστα τον χαρακτηρισμό της «καυτής πατάτας» καθώς οι ευθύνες επιρρίπτονται από τον προηγούμενο στον επόμενο.
Η πρώτη στην λίστα με καταθέσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ
Χωρίς να έχουν βγει στην δημοσιότητα κανένα από τα ονόματα της λίστας, γνωστό έχει γίνει πως «επικεφαλής» της είναι μία γυναίκα, υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία έχει καταθέσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατά την άτυπη διερεύνηση που έγινε επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, από το ΣΔΟΕ, αποκαλύφθηκε πως η γυναίκα αυτή με κανέναν τρόπο δεν δικαιολογούσε το ύψος των καταθέσεων αυτών. Οι αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για «αχυράνθρωπο» κάποιου γνωστού εφοπλιστή το όνομα του οποίου καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να αποδείξουν.
Ωστόσο οι διαστάσεις που πήρε η υπόθεση αλλά και η δημόσια παραδοχή πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, έχει ελαττώσει τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους να την αξιοποιήσει στο έπακρο, καθώς πλέον η «λίστα Λαγκάρντ» δεν έχει καμία νομική ισχύ.
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση καλείται όχι μόνο να εντοπίσει την συγκεκριμένη γυναίκα με τα 500 εκατ. ευρώ αλλά και να προσπαθήσει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την «λίστα Λαγκάρντ» και να διεκδικήσει μέσω της νόμιμης οδού το τον φόρο κεφαλαίου, το 40% δηλαδή των καταθέσεών της που αντιστοιχεί περίπου σε 200 εκατομμύρια και ύστερα να στραφεί στους υπόλοιπους.
Ωστόσο πέραν των ονομάτων που περιέχονται στην λίστα ενδιαφέρον έχει η πορεία της μέχρι σήμερα αλλά και οι αντιδράσεις όλων όσων την έπιασαν στα χέρια τους.
Η πορεία του επίμαχου CD
Όλα ξεκίνησαν από ένα «δώρο» της γαλλικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα. Το Παρίσι πήρε μέσω του Γαλλοϊταλού υπαλλήλου της HSBC, Ερβέ Φαλσιανί, μία λίστα με χιλιάδες ονόματα μεγαλοκαταθετών.
Η Γαλλία λοιπόν παραδίδει (με ελάχιστο οικονομικό αντίτιμο) μία επιμέρους λίστα με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες μετά από μεσολάβηση της ΕΥΠ και του τότε διοικητή της, Κωνσταντίνο Μπίκα στην ελληνική κυβέρνηση. Ήταν μία «χείρα βοηθείας» προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή.
Η λίστα αυτή φτάνει λοιπόν από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω της ΕΥΠ, στον Έλληνα ομόλογό της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον Δεκέμβριο του 2012, σε μορφή CD.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε την λίστα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη. Μετά από μελέτη έγινε μία επιλογή 20 ονομάτων, στα οποία πρώτο δέσποζε το όνομα μίας γυναίκας η οποία εμφανίζεται με καταθέσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά την «αλλαγή φρουράς» στο ΣΔΟΕ, επικεφαλής αναλαμβάνει ο Γιάννης Διώτης, ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε πως η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί προϊόν υποκλοπής την παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Από εκεί και έπειτα η τύχη της λίστας αγνοείται και ξεχνιέται. Υπενθυμίζεται πως από τότε και μέχρι και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει εάν πρόκειται για την πρωτότυπη ή για αντίγραφο.