Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μετρούν πληγές οι ημικρατικοί - απώλειες 180€ εκατ. στα ταμεία Συντάξεων από το κούρεμα


- Απώλειες εκατομμυρίων  από το κούρεμα υπολογίζουν οι ημικρατικοί οργανισμοί, που είχαν λογασρισμούς στις δύο τράπεζες
- Μέχρι και 140 εκατομμύρια χάνει η CYTA
- Ψάχνουν να βρουν μέτρα αντιμετώπισης της νέας κατάστασης

Σοβαρές απώλειες μετρούν οι ημικρταικοί οργανισμοί στα Ταμεία Συντάξεων. Συγκεκριμένα η Cyta χάνει λόγω κουρέματος από Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου περισσότερα από 140 εκατομμύρια ευρώ. Οι απώλειες προέρχονται από το Ταμείο Συντάξεων, που είχε κατατεθείμενα 70€ εκατομμύρια στη Λαϊκή και 80€ εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου. Η ζημιά όμως της Cyta είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού ο ημικρατικός οργανισμός κατέχει και ένα μεγάλο αριθμό μετοχών των δύο τραπεζών.

Επίσης η Cyta από τα €323 εκατ. που έχει σε ρευστό στις τράπεζες το 2008, μετά τις απονομές μερίσματος στο κράτος αλλά και την επένδυση στην Ελλάδα, σήμερα "ξέμεινε" με €50 εκατ. που έχει καταθέσει στις μη επηρεαζόμενες τράπεζες και κυρίως στα ΣΠΙ.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και για την ΑΗΚ αλλά και την Αρχή Λιμένων. Η ΑΗΚ μετράει πληγές της τάξης των €29 εκατ., αφού ο οργανισμός δεν έχει καταθέσεις αφού ως γνωστόν λειτουργεί με παρατραβήγματα αλλά το Ταμείο Συντάξεως είχε καταθέσεις σε μετρητά €23 εκατ. στη Λαϊκή και με το κούρεμα χάνει €5,9 ευρώ ενώ από το κούρεμα στη Τράπεζα Κύπρου χάνει 14,7 εκατ. ευρώ.

Η Αρχή Λιμένων θα έχει επίσης απώλειες της τάξης των €15,8 εκατ. η οποία έχει καταθέσεις €13 εκατ στη Λαϊκη και €7 εκατ. στην τράπεζα Κύπρου.